'We zijn met het nieuwe stadion in het moeras beland'

17 December 2020, 16:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Raadslid (en ex-bouwwethouder) Robert Simons

Raadslid Robert Simons van Leefbaar Rotterdam over het voornemen van het stadsbestuur om het bestemmingsplan Feyenoord City goed te keuren:

‘’Voor Leefbaar Rotterdam is de position paper van mei 2017 altijd het uitgangspunt geweest in de voortgangsdiscussie over Feyenoord City. Het afgelopen jaar hebben wij consequent en met regelmaat aandacht gevraagd voor twee zaken, namelijk de financiering van het nieuwe stadion en om in het voorliggende bestemmingsplan voldoende ruimte te houden voor renovatie van de Kuip mocht het nieuwe stadion niet doorgaan. Op beide punten zijn we het bos in gestuurd.

Het position paper is tot stand gekomen na jarenlange politieke strijd en daar moet dus zorgvuldig mee worden omgegaan. Het is dan ook wrang om te constateren dat we vandaag in strijd met het position paper gaan handelen. In de position paper is heel duidelijk opgenomen dat we eerst de financiering van het nieuwe stadion rond moet zijn voordat we het bestemmingsplan gaan vaststellen. Dit is ook een logische volgorde want als je eerst het bestemmingsplan gaat vaststellen voordat de financiering rond is dan loopt de gemeente Rotterdam op termijn grote financiële risico’s. Voor de private equitypartijen is het een droomscenario want als de gemeente eenmaal aan boord is via het bestemmingsplan dan weten ze dat bij toekomstige verliezen de gemeente zal bijleggen, want Feyenoord heeft mede gezien de Corona-crisis geen geld meer. We kunnen hier een op een de vergelijking trekken met het Warmtebedrijf: de private partijen hebben de lusten en de gemeente Rotterdam de lasten.

Ik heb de volgende vragen voor de wethouders:

Wist u dat dit voorjaar een deel van het consortium van banken zich grotendeels heeft teruggetrokken uit de financieringsconstructie voor Feyenoord City in verband met corona en waarom is dit niet gemeld aan de gemeenteraad? Wat is de huidige status van de betrokken banken?

Aan het begin van de afgelopen zomer is er op het stadhuis een geheim overleg geweest over Feyenoord City, daarbij waren aanwezig onze burgemeester, wethouder Van Gils, Pieter van Oord, de president-commissaris van Stadion Feyenoord, en Toon van Bodegom, de president-commissaris van Feyenoord. Wat is daar besproken en waarom is de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd?
Klopt het dat er toezeggingen zijn gedaan door onze burgermeester in de trant van wat er ook gebeurd, wij gaan er voor zorgen dat Feyenoord City gerealiseerd gaat worden.
Welke andere  toezeggingen of inspanningsverplichtingen zijn er nog meer gedaan? Wat is de formele rol van onze burgermeester in het dossier van Feyenoord City en hoe verhoudt die zich tot zijn rol in deze geheime vergadering.

In het moeras

Afgelopen maandag heeft er een aandeelhoudersvergadering van Stadion Feyenoord NV plaatsgevonden en daar zijn de aandeelhouders bijgepraat over o.a. de financiering van het nieuwe Stadion. In tegenstelling tot wat er gesuggereerd werd in de laatste voorgangsrapportage over Feyenoord City stond, is er nog geen enkele voortgang geboekt in relatie tot de financiering van het nieuwe Stadion.

Ook werd er gezegd dat Feyenoord pas zijn definitieve go geeft na de financial close van september 2021 en dat de aandeelhouders daarover mogen stemmen. Ook gaven de statuten van Stadion Feyenoord N.V. geen ruimte om een nieuw stadion te bouwen. De statuten zijn naderhand aangepast, maar ook hier moeten de aandeelhouder nog over stemmen. Bent u op de hoogte van de financiële stand van zaken na de zomer niet meer is verbeterd en wat betekent dit voor het financiële risico profiel van het nieuwe stadion?

In welk moeras zijn wij beland, op grond van deze informatie in afwijking van de position paper gaan besluiten over een nieuw bestemmingsplan, waarbij de opdrachtgever de BVO Feyenoord nog geen besluit heeft genomen, waarbij de aandeelhouders nog moeten stemmen of ze sowieso wel een nieuw stadion willen. Het project is zo financieel riskant dat investeerders nu niet willen instappen (al drie en half jaar niet), maar alleen als de financiële risico’s door de gemeente zijn afgedekt. Wordt het bestemmingsplan nu gebruikt om de financiers meer zekerheid te geven, omdat met een aangenomen bestemmingsplan de gemeente aan boord is en de financiële risico’s kleiner worden voor de investeerders?

Wethouders, ik constateer dat wij als raad onvolledig zijn geïnformeerd in de voortgangsrapportage en de toelichting daarop in de commissie als het gaat over de financiën. Wat is uw antwoord daarop?

De vergadering duurt voort.